V Poľsku sú paradajky mimoriadne cenenou zeleninou – konzumujeme ich surové, sú prílohou do polievok, šalátov, ale aj ako pasáty, pyré, omáčky. Paradajky sú vďaka svojej chuti ocenené v každej podobe!
Ich popularita by mala byť príjemná – okrem výnimočnej chuti majú množstvo cenných vitamínov, ktoré by sme do nášho tela určite mali dostávať každý deň. Veľmi dôležité je, že paradajky sú dostupné prakticky už vyše pol roka – objavujú sa v apríli a na stoloch nás sprevádzajú až do októbra.
Zimná prestávka je čas, kedy radi používame paradajkové konzervy – omáčky, sušené paradajky. Čo je na paradajkách také cenné? V prvom rade je za hospodárenie nášho tela s vodou zodpovedný aj draslík, ktorý pomáha regulovať krvný tlak. Paradajky sú tiež cenným zdrojom vitamínov B, C, PP a mnohých ďalších. Paradajky eliminujú tvorbu voľných radikálov. Umožňujú tiež dodávanie malých dávok fosforu.
Zelenina vo vašej každodennej strave
Zelenina je významnou zložkou nášho jedálneho lístka – pre veľké množstvo živín, vitamínov, minerálov a vlákniny by sme ju mali jesť každý deň. Zeleninu je najlepšie konzumovať nespracovanú, surovú – vtedy máme istotu, že má najviac živín.
Z hľadiska chuti stojí za výber zeleniny – jedlo by malo byť príjemné! Oplatí sa siahnuť po strukovinách, ktoré majú veľa prírodných rastlinných bielkovín – je to mimoriadne dôležité z hľadiska budovania hodnotnej svalovej hmoty. Zeleninu treba jesť aj kvôli obsahu vlákniny – táto zložka bola predtým považovaná za zbytočný balast pre telo.
Dnes je už známe, že zohráva mimoriadne dôležitú úlohu v tráviacich a metabolických procesoch – jeho primerané množstvo spôsobí, že sa telo oveľa rýchlejšie vyrovná s metabolizmom. Zeleninu môžeme podávať aj s inými ingredienciami – najdôležitejšie je, že by mala byť prítomná v našej každodennej strave.
Koktaily – to najlepšie pre zdravie
Koktaily sú nielen zdravé, ale aj módne – to sa dozvieme pri návšteve mnohých reštaurácií a kaviarní, kde sa podávajú s mliekom a sezónnym ovocím. Koktaily sú skutočnou vitamínovou bombou – mixovaná zelenina, ovocie a dokonca aj klíčky poskytujú množstvo cenných vitamínov a mikroprvkov vo veľmi chutnej a vizuálne atraktívnej forme.
Koktaily dokonale hydratujú organizmus, uhasia smäd, sú mimoriadne chutné. Dôležité – ich základom nemusí byť len sladké ovocie. Mnoho ľudí sa obracia k zelenine a ovociu, ktoré síce nie je také sladké, ale určite poskytuje veľa cenných živín.
Mnoho ľudí si do mixérov pridáva aj ľanové semienko či iné obilniny – výborne pôsobia na pokožku, zlepšujú tráviaci systém – sú výborným protijedom pri žalúdočných problémoch. koktaily sa dajú vytvárať s vodou, trochou mlieka, aj na prírodných jogurtoch či kefíroch – všetko závisí od našich individuálnych preferencií.